Atelier Confiserie

Atelier Confiserie

Nou daar zit ik dan, achter mijn laptop met een  blanco tekstdocument voor mijn neus. Ik heb in het  verleden me vaak beziggehouden met teksten  schrijven. Dat zou je niet verleren, zegt men….Dus ik  ga me er aan wagen dat weer op te pakken. Ik ben  taartenbakster/cakedecorator dus daar heb ik mijn  onderwerp. Verhalen uit de bak wereld zijn er  genoeg, maar waar begin ik mee?

Wat dacht je hiervan: Sinds geruime tijd maken wij  hier bak video’s over allerlei bak gerelateerde  onderwerpen. De meest recente hebben we gefilmd  terwijl ik recepten uitprobeerde uit het boek van  Yasmin Othman met de titel Atelier Confiserie. Een  prachtig boek, modern vormgegeven in heldere  kleuren op witte ondergrond. Het boek behandelt de  verschillende stadia van gekookte suiker en de  verschillende snoepsoorten die je daar mee kunt  maken. De schrijfster begint met harde kraak en gaat  via zachte kraak, harde bal, stevige bal, zachte bal  naar draadfase. Deze termen staan allemaal  synoniem aan een temperatuur van de suiker. Hoe  hoger de temperatuur, des te harder zal de suiker  uitharden na afkoeling. Met als uiterste een  temperatuur tussen 149 en 154 graden Celsius: harde  kraak.

Op een mooie voorjaarsdag kwam dit boek per  post bij ons aan, en ik heb hem eerst lekker in het zonnetje, met een kopje thee, door zitten lezen. Suikerwerk is voor mij een nieuw gebied, al lezend stak ik een hoop kennis op. Ik kwam ook erg leuke recepten tegen waar ik gewoon nieuwsgierig naar werd. Heerlijkheden als koffiesnoepjes, mandarijnlolly’s, dropveters, fruitjellies of nougat komen in het boek voorbij. Maar ook chocoladerepen met kokos of met karamel en babbelaars of zelfs luxe bonbons. Al lezend dacht ik bij mijzelf: zou ik dat ook kunnen? Er is maar 1 manier om daar achter te komen: aan het werk!

Dus vorige week hebben we de camera’s op het statief gezet, belichting gecontroleerd, de werktafel klaar gezet met alle benodigde ingrediënten, en vooral heel belangrijk: een suikerthermometer klaar gelegd. Want die is onmisbaar bij het maken van de recepten uit dit boek. Ik heb een ouderwetse kwik-suikerthermometer. Die doet het nog steeds prima. Maar je kunt natuurlijk ook zo’n mooie digitale gebruiken. Die zijn nog nauwkeuriger in het meten van de temperatuur. Ik ben begonnen met het recept van nougat. Al mijn leven lang ben ik daar dol op. Dus niets mooiers dan het zelf kunnen maken! Nougat bestaat uit heel eenvoudige ingrediënten als suiker, honing en eiwit, aangevuld met luxere ingrediënten als noten en/of gedroogd fruit. In het boek staat een recept met pistachenoten en gedroogde kersen. Het recept is duidelijk in stappen beschreven. Het recept spreekt van extra zachte nougat, zachte nougat en harde nougat. Wij kozen voor de extra zachte omdat die ons wel lekker leek. Het recept begint met het opkoken van suiker, samen met wat water en honing. Voor extra zachte nougat moet het suiker/honingmengsel opkoken tot 120 graden. Tijdens het opkoken klop je eiwitten tot soepele pieken. Zodra de suiker de gewenste temperatuur heeft, wordt deze in een dun straaltje al kloppend met de mixer bij de eiwitten gegoten. Dan nog een poosje door kloppen tot de eiwitten dikker worden en roomwit van kleur. Dan de pistachenoten en de gedroogde kersen erdoor scheppen en het mengsel in een bakvorm bekleed met ouwel gieten. Ook afdekken met ouwel en af laten koelen.

Het resultaat konden we de volgende dag testen: De smaak is goed, lekkere honingsmaak met accenten van de noten en vruchten. Alleen de extra zachte nougat zullen wij de volgende keer vervangen door de zachte nougat. We vonden deze wel heel erg zacht. Aangezien het recept best veel nougat oplevert hebben we hem hier op een verjaardagfeestje gepresenteerd. De meningen waren unaniem: LEKKER!

Al met al moet ik zeggen dat het boek aan de verwachtingen voldoet. Mooie duidelijke recepten. Als je recepten uit dit boek gaat maken, zet dan alles van te voren klaar en volg de stappen in het boek, en voor je het weet maak je je eigen snoepgoed. Leuk in een tijd waarin zovelen proberen te ontkomen aan al die kunstmatige kleur-en smaakstoffen!

 

 

Titel: Atelier Confiserie schrijfster: Yasmin Othman ISBN: 978 94 6143 114 1

 

Wil je ook onze video bekijken? Klik dan hier onder op  “play” en laat ons weten wat je er van vind!

 2 reacties op “Atelier Confiserie”

 1. Patrick Schilder schreef:

  Hoi Jolanda! Leuke video-boekverslag. Heb er net van genoten. Ik ga straks de nougat maken!

  Ik heb het boek ook en ik heb gemerkt dat het recept van dropjojo’s qua volgorde van uitvoering niet klopt.

  Ze wil graag dat er een mengsel wordt gemaakt met veel suikerproducten maar ook met maizena en gelatine. En daarna opkoken tot 121 graden.

  Volgens mij kan je gelatine niet straffeloos zo heet opkoken dus ik heb de volgorde van de handelingen iets aangepast uutgevoerd en daarmee kwam het tot een super resultaat.

  Graag deel ik deze fout in het boek. Zou zonde zijn als er dure ingredienten weggegooid moeten worden als het misgaat 🙂

  Groetjes uit Amersfoort!

 2. admin schreef:

  Hallo Patrick, sorry dat ik zo laat reageer, maar berichtje is precies gekomen toen wij midden in een verhuizing zaten. Zijn inmiddels verhuisd naar Oostenrijk. Ook hier blijf ik bezig met bakken. Het is de bedoeling ook deze site weer te optimaliseren.
  Dank je wel voor de tip, zal het in het boek bij het recept schrijven. Mits ik de ingrediënten hier kan vinden, zal ik vast nog wel eens wat snoepgoed maken hier.
  Groetjes uit het mooie Oostenrijk.
  Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *