Hollandse poffertjes zonder pakje/mix

poffertjes foto
                                                                                    Poffertjes from scratch
Onlangs hebben  mijn man en ik een dag besteed aan het uittesten van recepten voor poffertjes. Ik had recepten met en zonder boekweitmeel, met en zonder gist. Ik heb verschillende kommen met beslag van diverse recepten gemaakt, en ben vervolgens aan het bakken gegaan. En dan het leukste van zo’n test: proeven. Mijn man is best kritisch, dus die had ook een belangrijke inbreng in de smaak test.
Uiteindelijk kwamen we op dit recept uit:
Ingrediënten voor ca. 5 porties a 15 poffertjes:
  • 200 gram patentbloem
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 4 dl. (volle) melk
  • 25 gram plantaardige olie (bijv. zonnenbloemolie of koolzaadolie)
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 ruime eetlepels schenkstroop
Doe alle droge ingrediënten in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk en de olie bij. Meng alles met een garde vanuit het midden van het kuiltje naar buiten werkend. Zo is de kans op klontjes het kleinst. Voeg tenslotte het ei en de stroop toe.
Dek de kom af met wat huishoudfolie en zet de kom op een redelijk warme plaats en laat hem een uurtje rusten. De massa is dan ongeveer twee zo hoog als bij aanvang.
Na het rijzen het beslag met de garde doorroeren. Nu is het klaar voor gebruik.
Verwarm de poffertjes pan goed voor. Vet de kuiltjes in met wat gesmolten roomboter en giet wat van het beslag in elk kommetje. Bak ze tot ze net niet gaar zijn bovenop en mooi donker goudbruin aan de onderkant. Draai de poffertjes met behulp van een vorm om en bak de andere kant ook mooi goudbruin. Leg de poffertjes op een bordje en serveer ze met een lekkere klont roomboter en veel poedersuiker.
Variaties: Poffertjes laten zich heerlijk combineren met verse aardbeien of frambozen. En voor de volwassenen kan een scheutje van een lekkere likeur heel goed!
Veel plezier!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *